Owoce z własnego sadu

jablka
jablka

Tak samo, jak warzywa ekologiczne, tak też i owoce z własnego sadu smakują najlepiej. Chociaż czasem, może się okazać, że ma się ich dość i dużo ponadto, co jest potrzebne. Ale tak się dzieje, tylko w roku urodzaju. A bywają także lata, określane mianem „chude”, kiedy to owoców jest mało, brakuje ich, albo są mocno robaczywe, czy nawet przedwcześnie gniją. Warto mieć na uwadze, także i to, że ogród, nawet kiedy rosną w nim drzewa owocowe, wymaga pielęgnacji.

Malowanie pnia

Malowanie pni, na które stosuje się wapno, miało za zadanie nie tylko zabezpieczenie ich przed robactwem. Ale także ochronę przed rożnymi, innymi czynnikami. Takimi jak grzyby, zarazy albo inne skutki złej pogody.

Soczyste i słodkie

Nie zawsze, takie są owoce, a ich smak zależy od wybranego gatunku. Dlatego dobrze jest się wcześniej zastanowić, jakie jabłonie planujemy posadzić w naszym ogrodzie. Warto też wiedzieć więcej, na tematy związane z terminem sadzenia drzewek. Niektóre z nich sadzi się jesienią, a inne latem.

Zapaleni ogrodnicy

Ci którzy mają swoje ogródki, w dodatku z posadzonymi drzewami owocowymi już jakiś czas temu. Teraz mają czas na to, aby zbierać swoje plony. To właśnie jesienią jest czas urodzaju. To wtedy robi się też zapasy na zimę. I jeśli rok jest dobry, a owoców wiele, warto przetworzyć je tak, aby mogły się przydać za jakiś czas. To znaczy w czasie zimowych chłodów, ale także na kolejne lata. Doskonale sprawdzają się jabłka pozbawione skórki, pestek i gniazd nasiennych. A potem poddane obróbce cieplnej, które praży się z cukrem w garnku, regularnie mieszając. Tak aby powstała marmolada. Potem, pakuje się ją w słoiki, aby te mogły posłużyć na zimę. Sama marmolada, może się przydać do naleśników, albo na przykład do ciasta.

Właściwe przechowywanie

Świeże owoce jabłoni lubią chłód, ale także brak wilgoci. Gdyż w jej obecności szybciej gniją, jak większość owoców. Świeże jabłka nie mogą zbyt długo leżeć, trzeba je z czasem przetworzyć, a już na pewno przebierać i nie zostawiać zepsutego z tymi, które są jeszcze świeżutkie. Gdyż bakterie rozchodzą się wówczas na całą resztę owoców.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*